RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Eind 2014 was het werkloosheidspercentage gestegen naar 8,9%. Terwijl ons werd voorgespiegeld dat het de goede kant opging met de economie bleek het aantal werklozen weer toe te nemen. Dit kon natuurlijk niet. Een afgang voor het kabinet. Daar moest iets op gevonden worden. Geen probleem: we stappen over op een andere werkloosheidsdefinitie.
Liever een lagere werkloosheid? Dan passen we gewoon de definitie aan!
UITGELICHT, 06/11/2015
Working Hands at Rest
Foto: Dayland Shannon via Flickr CC BY-NC 2.0
T
ot eind december 2014 hanteerde het CBS de nationale definitie van werkloosheid: je was werkloos als je minder dan 12 uur per week werkte en meer wilde werken. Dit is een redelijk. Vanaf anderhalve dag per week geeft de meerderheid van de mensen namelijk aan dat betaald werk de belangrijkste bezigheid voor hen is. En wat ook belangrijk is: pas bij dit aantal uren wordt een enigszins substantieel inkomen verdiend.
ILO definitie van werkloosheid
Vanaf 1 januari 2015 wordt een nieuwe definitie gebruikt: de zogenaamde ILO definitie. Je bent pas werkloos als je helemaal niet werkt en beschikbaar bent voor werk. Als je werk hebt voor een paar uur per week ben je niet langer werkloos. Gevolg: de biertapper, de krantenjongen en de vakkenvuller tellen nu ook mee als werkzame beroepsbevolking.
De Volkskrant, Nanda Troost, Biertapper en vakkenvuller tellen nu ook mee 26/02/15
Bekijkenpingback

Financieel Dagblad, Jule Hinrichs, Wie slechts één uur werkt, is binnenkort niet meer werkloos 15/12/14
Bekijkenpingback

De ILO definitie is de internationale standaard en daarom wil het kabinet dat wij daar ook mee gaan rekenen. Klinkt redelijk, toch?
In één klap lijken de werkloosheidscijfers nu een stuk gunstiger. We hebben geen 700.000 werklozen in ons land, maar 645.000. Het werkloosheids-percentage is geen 8,9%, maar 7,2%. Dat klinkt een stuk beter, niet?
Het CBS besloot om per 1 januari al hun werkloosheidsgrafieken met terugwerkende kracht om te zetten in ILO definities.
"Om een reeksbreuk te voorkomen worden dan ook gereviseerde cijfers over de periode 2003-2014 gepubliceerd op de website van het CBS." CBS: Werkloosheidsstatistiek wordt beter en goedkoper
Bekijkenpingback
Maar dit wordt niet bij de grafieken die het bureau publiceert vermeldt.
Kijk bijv. hier: CBS, Totaalbeeld arbeidsmarkt
Bekijkenpingback
We zouden maar achterdochtig worden.
Bij zo’n majeure stelselwijziging is het gebruikelijk om zeker een jaar of drie de resultaten van beide definities in de grafieken en persberichten te laten zien. Om pas als we gewend zijn, geheel over te stappen. Maar dat vond men in dit geval niet nodig. Een overstap in één keer en de rest gewoon vergeten, da’s wel zo makkelijk.
Aantallen werklozen volgens nationale en ILO definitie   Bron: CBS
WvI heeft wel die moeite genomen en beide cijferreeksen verwerkt in bovenstaande grafiek.
Grafiek gemaakt op basis van CBS, Statline, Arbeidsdeelname en werkloosheid per maand en Arbeidsdeelname en werkloosheid per maand (12-uursgrens)
Bekijkenpingback
Vanaf 1 januari 2015 krijgen we niet langer de grijze lijn te zien, maar de rode. U ziet het verschil: hoera, opeens hebben we veel minder werklozen. Met de ILO definitie lijkt niet alleen het heden maar ook het verleden veel gunstiger. We hebben nooit veel meer dan 700.000 werklozen gehad, welnee, het maximum ligt veel lager.
Verschillende publicisten wijzen erop dat het het kabinet wel heel goed uitkwam om op dat moment met nieuwe cijfers te gaan werken. Zo zouden we geen moeilijke vragen gaan stellen over de aanhoudend hoge en zelfs weer stijgende werkloosheid. Het aantal werklozen daalt toch? U ziet het zelf. Het komt goed. Wees blij.
Samenzwering
Marc Drees, recruitmentadviseur en blogger bij Recruitmentmatters, vermoedt zelfs een samenzwering: "De overheid liet onvermeld dat met de overstap naar de internationale definitie het werkloosheidspercentage ferm zou gaan dalen, al zou dat uitsluitend optisch zijn. En mogelijk liet de overheid nog meer onvermeld. En daarmee komen we aan bij het samenzweringsniveau…"
Recruitmentmatters, Marc Drees, Waarom is de overheid overgestapt naar de ILO weergave voor werkloosheid?
Bekijkenpingback
"De wel zeer gunstige ontwikkeling van de werkloosheidscijfers volgens de ILO definitie sinds de overstap is te fraai om van toeval te spreken."
Recruitmentmatters, Marc Drees, Volgens het CPB is de ene werkloosheid de andere niet
Bekijkenpingback
De media liet het afweten en publiceerde nauwelijks over deze radicale wijziging. Daardoor kwam het kabinet makkelijk met de ingreep weg.
Je zal maar één van die werklozen zijn…
"Omdat we gewend zijn geraakt aan een werkloosheid van 8% en meer, is de huidige werkloosheid van 6,9% een bewijs van een sterk en succesvol economisch beleid. Dat de werkelijkheid totaal anders is zal de gemiddelde Nederlander een biet zijn. Tenzij het toevallig één van die meer dan 700.000 werklozen is. Want voor hem of haar voelt het totaal anders, nog even los van de knagende onzekerheid hoe hij/zij nog altijd geen baan heeft kunnen vinden ondanks het ‘feit’ dat onze economie zo lekker aantrekt."
Recruitmentmatters, Marc Drees, Waarom is de overheid overgestapt naar de ILO weergave voor werkloosheid?
Bekijkenpingback
Je zult maar één van die zich suf solliciterende werklozen zijn en overal lezen dat de werkloosheid fantastisch afneemt. De rest van Nederland krijgt gewoon een andere, mooiere werkelijkheid voorgespiegeld waardoor de werkloze nog meer geïsoleerd raakt dan hij al is. Want hij merkt helemaal niks van de zogenaamde verbetering op de arbeidsmarkt. Een extra slag in zijn gezicht.
***
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. B.M.Z.  22 augustus

  Wie uit de ww (dus einde ww) komt omdat hij nog geen werk heeft gevonden, is voor de cijfers van UWV ook niet meer werkloos…..maar wel in de bijstand.

  • Mia  24 augustus

   Ja, er is veel verborgen werkloosheid. Mensen die het zoeken naar een baan hebben opgegeven wor­den bijv. niet meegerekend. Wat zegt een werkloosheidscijfer dan eigenlijk nog?

 2. Indigowarrior  11 november

  “There are Lies, Greater lies and Political statistics” :-P

 3. Koos Werkeloos  9 november

  Dezelfde soort truuk (het aanpassen van de definitie) wordt al jaren bij het inflatiecijfer gebruikt. Interesseert mij wat dat een telefoonabbo goedkoper wordt, telefoons kan ik niet eten.

  Ik ben werkzoekend, en lees in de regionale krant nooit dat bedrijven gaan uitbreiden, zodat ik ze kan aanschrijven. Ik lees enkel dat bedrijven failliet gaan, of een doorstart maken met 1/3e van het personeel.

 4. Pietje Puk  6 november

  Het door en door verrotte systeem is totaal corrupt en hangt aan elkaar door leugens en bedrog.

 5. Richard11  6 november

  Dit is een bekende truc en wordt altijd en overal toegepast. Toen ooit de luchtvervuiling de economische groei dreigde te belemmeren werden per direct de normen verruimd. Daardoor zitten we nu met normen die ongeveer 100x te hoog zijn en 95% van de wereldbevolking heeft hierdoor 1 of meer chronische ziektes. Goed voor de econische groei bij de pillenmaffia.

VOLG MIJ
ZOEKEN