RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Meditatie heeft een positieve invloed op je gezondheid en welbevinden, maar het heeft ook een goede uitwerking op de wereld om je heen. Vooral als je in groepen samen mediteert. Dan treedt het zogenaamde 'Maharishi-effect' op. Dat wil zeggen minder geweld, ongelukken, echtscheidingen, zelfdodingen, werkloosheid en griepgolven in de directe omgeving.
Het Maharishi-effect: de voordelen van samen mediteren
UITGELICHT, 18/11/2015
Spring Light Meditation   Foto: Hartwig HKD via Flickr CC BY-ND 2.0
Z
al het waar zijn? In ieder geval is mijn interesse gewekt. Ik wil er alles over weten. Als je regelmatig samen met anderen mediteert, kun je niet alleen jezelf, maar ook de omgeving waarin je leeft op een gunstige manier beïnvloeden.
Sidhadorp.nl, Het effect van Transcendente Meditatie
Bekijkenpingback

Maharishi-programmes, Modern Science documents the Maharishi-effect
Bekijkenpingback

Wikipedia, Transcendente meditatie
Bekijkenpingback

Iris meditatiepagina, Verander de wereld vanuit je woonkamer
Bekijkenpingback

Muzikant, schrijver en meditatieleraar Tijn Touber schrijft erover in zijn boek Stadsverlichting. Hieronder een stukje uit hoofdstuk 1:
Hippies
In 1968 brengen The Beatles een bezoek aan de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Miljoenen mensen komen van de ene op de andere dag in aanraking met oosterse spiritualiteit.
In veel steden in Engeland wordt meditatie een ware rage. En dan gebeurt er iets bijzonders. Het lijkt erop dat er minder criminaliteit is, het is minder druk op de spoedeisende hulp en zelfs het aantal verkeersongevallen lijkt af te nemen.
Wetenschappelijk onderzoek
Om te onderzoeken of dit werkelijk het geval is, vergelijken psychologen Candace Borland en Garland Landrith van 1967 tot 1972 elf Amerikaanse steden waar minimaal één procent van de bevolking regelmatig mediteert met elf steden waar dit niet het geval is. De misdaad in steden waar wordt gemediteerd, blijkt inderdaad te dalen: met 8,2 procent per jaar.
Candace Borland, Ph.D., and Garland Landrith III, M.A., 'Improved Quality of City Life Through the Trancendental Meditation Program: Decreased Crime Rate' in Scientific Research on the Transcendental Meditation Program: Collected Papers, Vol. I, eds. David W. Orme-Johnson, Ph.D., and John T. Farrow, Ph.D., West Germany, MERU Press, 1976
Dit opmerkelijke resultaat inspireert andere wetenschappers en uiteindelijk verrichten zestien universiteiten en twee onderzoeksinstituten onderzoek naar het zogenaamde Maharishi-effect. Vrijwel alle studies bevestigen de resultaten van Borland en Landrith: mensen die mediteren hebben niet alleen een positief effect op zichzelf, maar ook op hun omgeving.
Maharishi-programmes, Modern Science documents the Maharishi-effect
Bekijkenpingback
Heel concreet betekent dat: minder ongelukken, rechtszaken, branden, echtscheidingen, zelfdodingen en griepgolven. Minder sigaretten- en alcoholconsumptie, inflatie, werkeloosheid en geweld.
De onderzoekers vermoeden dat het Maharishi-effect wordt veroorzaakt door een coherent veld (coherentie betekent samenhang) dat mensen die mediteren om zich heen hebben. Dit energieveld zou zorgen voor harmonie, afstemming en flow.
Het boek Stadverlichting wordt besproken op de website WanttoKnow: Als groepen mensen regelmatig samenkomen en mediteren heeft dat een goed effect op de grotere omgeving. Het Maharishi-effect wordt veroorzaakt door een coherent energieveld. Dit veld zorgt voor meer harmonie en flow.
Als groepen mensen coherent zijn dan zijn ze beschikbaar voor ‘de Grote Intelligentie’ die dan vrij door ze heen kan stromen. Stadsverlichting gaat daarover. Als de flow terug is dan lossen problemen op. Het samenkomen in de huiskamer heeft een positief en verlichtend effect op de problemen in de wereld. Een beweging wordt in gang gezet.
Samen stil zijn heeft een goede invloed op de omgeving. In de huidige tijd waarin er zoveel narigheid om ons heen gebeurt waar we ons totaal machteloos over kunnen voelen, is dit wellicht iets wat we kunnen proberen.
Stadsverlichting
Tijn Touber heeft niet alleen een boek geschreven over samen mediteren, hij geeft er ook praktische invulling aan. Een paar jaar geleden is hij het project Stadsverlichting gestart. 1x per maand op een zondag mediteren mensen in huiskamers. Je kunt je aanmelden bij een huiskamer bij jou in de buurt, of je kunt je eigen huiskamer openstellen. Er doen al 875 huiskamers mee.
Ik denk nu: als het zo eenvoudig is om de wereld om ons heen een klein stukje mooier te maken wat zullen we dan tobben met acties, referenda, rechtszaken, burgerinitiatieven, protestmarsen, demonstraties, etc. etc.? Dan is samen mediteren misschien een veel beter idee?
***
meditation-wristband
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Edwin  16 december

  :-)

 2. Heidi  5 december

  Dank hiervoor, Mia en Indigo. Mooi!

 3. Robin  30 november

  Mooi artikel maar gebaseerd op verzinsels en wishful thinking. Zodra je begon over coherente energie velden werd ik teleurgesteld. Dit beloofde een wetenschappelijk artikel te zijn maar werd het zoveelste pseudoscience-geneuzel.
  Belangrijk argument hiervoor is dat je beweringen zich afspelen in een zelf gecreëerd paradigma. Je theorie is daarmee niet falsifieerbaar en daarmee is het een onzinnige (google Karl Popper en het falsification principe).

  Geweldig om anderen te inspireren met dit soort teksten, maar ga niet pure verzinsels verkondigen als wetenschappelijk aangetoonde feiten.

  • Mia  30 november

   Hoi Robin, er is zeker wel een wetenschappelijke basis voor dit artikel. Staat in de noot halverwege de eerste alinea. ‘Maharishi-programmes, Modern Science documents the Maharishi-effect’: een korte samenvatting van meer dan 40 wetenschappelijke publicaties over het Maharishi Effect http://maharishi-programmes.globalgoodnews.com/maharishi-effect/research.html Het gedeelte over coherente energie velden gaat over een vermoeden van wetenschappers.

 4. Indigo  23 november

  “Too many mind, Too many mind” want je BENT al een bosje quantum energie dat vibreert op haar eigen frequentie.

  Om de wereld te verbeteren is het ontzettend handig dat je jezelf niet (weer) laat verleiden om je ultieme eigen kracht buiten jezelf (in een kunstje “meditatie”) te gaan zoeken, want dat leidt je alleen maar (weer) verder af van wat je nu als bent van binnen.

  Kijk maar eens naar dit YouTube filmpje (over The Vortex)
  https://www.youtube.com/watch?v=YYCFLPuvxa8

  dan ga je het wel snappen. Want hoe meer jij je aandacht gaat geven aan allerhande bs-rituelen buiten jezelf, hoe minder eigen kracht er over blijft IN jezelf ;-)

  • Mia  24 november

   Meditatie is toch juist bedoeld om de ‘mind’ los te (leren) laten? Zodat je dichter bij je echte zelf komt (het bosje quantum energie dat vibreert op haar eigen frequentie). Maar meditatie inzetten als een kunstje en een kracht buiten jezelf is natuurlijk niet de bedoeling. Dat leidt inderdaad af van wie je nu al bent van binnen. Mooi filmpje over de vortex. Het enige wat we hoeven te doen is niet in de weg gaan staan, maar de kracht van de vortex toe te laten in ons leven.

VOLG MIJ
ZOEKEN