RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Met een bank en geld in bezit, hebben burgers de touwtjes weer in eigen handen. Wie de geldstromen beheerst, bepaalt veel in de samenleving. Wist u dat er een stille (r)evolutie gaande is? De hogere doelen zijn een rechtvaardige samenleving en gezonde economie. Hoe dan? Via De Blije B en zijn munt.
Vrij en Blij uit de crisis met een nieuwe bank en munt
GASTBLOG, 17/07/2015
De Blije B
D
e Blije B is een coöperatieve fairtrade bank in oprichting. Het is een burgerinitiatief van professionals. De Blije B introduceert de waardevaste munt URA. Zodra er meer dan 10.000 leden zijn, wordt de bankvergunning aangevraagd. De Blije B doet niet aan rente en is daarmee hèt duurzame financiële initiatief van Nederland.
Rente is parasitair. Het veroorzaakt tekorten en crises, ook onze huidige. In plaats van rente geeft De Blije B Financieel, Ecologisch, Emotioneel en Sociaal rendement, op basis van natuurlijke groei. De Blije B investeert in lokale economieën en duurzame projecten, voor een gezonde en rechtvaardige samenleving.
En dat geeft heuse rendementen. De Blije B geeft ook boeiende lezingen over de bank in oprichting en de URA, met ongekende inzichten en positieve haalbare oplossingen. Een bank van, voor en door de mensen, waarbij we weer zelf ons geld beheren. Voor 25 euro doe je al mee. Voor 100 euro wordt het ook jouw bank.
De Blije B geeft een nieuwe keuzemogelijkheid en uitzicht op positieve veranderingen, voorspoed en welzijn voor onze toekomst, kinderen, economie, natuur, milieu en meer. Info: www.deBlijeB.nl
***
Gastblog door: UnitedPeople Foundation (UPF)
UnitedPeople Foundation (UPF) is een stichting zonder winstoogmerk. Wij ontwikkelen en promoten innovatieve producten en diensten, welke dienstbaar zijn aan de samenleving. In samenwerking met derden verzorgen wij een gedegen implementatie van onze producten en diensten in de samenleving.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. De Blije B  25 augustus

  Beste ongezouten,

  Het verschil tussen rente en rendement is groot. Rente is een wettelijk periodiek afdwingbaar (geld)middel en wordt niet mee gecreëerd binnen de geldcreatie uit het “niets” op basis van een schuldcontract. Rendement komt als ‘extra’ voort uit productie en investeringen. Denk aan bv. een zonnepaneel of moestuin. Deze geven op basis van natuurlijke groei jaarlijks (lokaal) rendement.

  Over Financieel, Ecologisch, Emotioneel en Sociaal rendement, op basis van natuurlijke groei kan je lezen op http://bit.ly/1MLnYYk Op meerdere plaatsen kan je lezen dat De Blije B hoofdzakelijk lokale economieën gaat ontwikkelen. Voor het aanvragen van een bankvergunning moet je in NL niet bij het AFM zijn maar bij de DNB. De Blije B wegen lopen via elders. Zie http://bit.ly/1JsST6G

 2. De Blije B  25 augustus

  Beste Maup,

  Dank voor je inzet en betrokkenheid. De meeste De Blije B vrijwilligers zijn terug van vakantie en drukdoende met het verwerken van alle tijdens de vakantieperiode opgelopen achterstanden. Het hebben van succes heeft zo zijn eigen bijzondere kanten. Uiteindelijk maken ze wel Blij.

  We zullen antwoorden z.s.m. Op onze contactpagina http://bit.ly/1TNgHe1 kan je onderin onder het kopje: ‘Om eventuele misvattingen te voorkomen’ lezen: Wat wij willen delen staat op onze websites. Naast alle info op de websites is FAQ ook aan te bevelen http://bit.ly/1J4jlsx

  Er staat o.a. bij punt 1.0.: ‘Voorlopig beschermen wij de ontwikkeling en implementatie van De Blije B gelijk een pasgeboren kind. Er staat voor de huidige spelers veel geld en macht op het spel. Bij voldoende draagvlak vanuit de samenleving vormen wij een bedreiging voor hun verdienmodellen.’ Maup, alvast veel leesplezier!

 3. maup  24 augustus

  nog steeds niet gereageerd,
  is wel een hele lange vakantie bij de BBank

  maup

 4. ongezouten  25 juli

  nog even op de site van DBB gelezen, want was alweer ff geleden.
  Ik haak volledig af (en dat zouden meer mensen moeten doen) Weinig tot geen vertrouwen heb ik in deze club goed geconditioneerde economen en ander gespuis. Elk idee of initiatief komt voort uit het systeem waarin ze gemaakt zijn. niks “out of the box”. Voor goed gestudeerden is het nu eenmaal extra moeilijk om “out of the box” gedachtes te produceren. Want niet voor niets het 1e kwart van hun leven alleen maar gepapagaait. Dus waar out of the blue die mensvriendelijke gedachtes in eens vandaan zouden moeten komen……… Het spijt me dit te moeten zeggen, maar helaas is dit een clubje zwaar geconditioneerde evangelisten, die uitgaan van het goede van de democratie.
  Anders ga je sowieso niet bij de AFM smeken om vergunning.

  zo en dan hou ik nu weer netjes mijn mond. tis eruit.

 5. maup  23 juli

  Ha Mia,
  We wachten rustig af.

  Het belangrijkste om te begrijpen is dat ,all !! het geld in circulatie rente dragende schuld is!!
  onmogelijk om terug te betalen,zelfs het tientje in je zak
  en je bankrekening moet door iemand met rente terug betaald worden.

  En dat een geld schep bank en een belegging
  bank niet samen gaan die 2 moet je heel ver uit elkaar houden.

  Een aantal dingen zijn goed met dit BB plan,
  waarden van geld baseren op menselijke inspanning.

  Door leden te bepalen belijd,“directe democratie“.
  hoewel ik me afvraag of de leden, het bestuur van de UPF
  er uit kunnen gooien.

  En waar kan ik de statuten inzien van de UPF ,staat
  niet op de website, ook geen financieel overzicht.

  groet
  maup

 6. Mia M.  22 juli

  Goede vragen van jullie Maup en Ongezouten. Ik weet er te weinig van om daar een antwoord op te kunnen geven. BB is nu even op vakantie, maar gaat nog reageren is me beloofd.

 7. maup  22 juli

  Beste ongezouten,je hebt helemaal gelijk,en het niet meer
  reageren van de BB zegt genoeg.

  Ik vraag nogmaals waar staat de balans op hun website
  wat een goed inzicht geeft hoe bvb het kosten plaatje
  er uit ziet,je gaat geen huis kopen wat je niet van binnen
  gezien hebt.

  Want het geld wat je nu aan ze betaald donatie,lid en
  certificaat is gewoon foetsie en word nooit terug betaald.

  Een munt gebaseerd op menselijke inspanning(uren werk)
  is naar mijn mening de enige goede oplossing, overigens
  niet door de BB bedacht.

  De echte vernieuwing:

  Zelfbeschikkings-recht
  Directe democratie
  Schuld en rente vrij geld

  groet
  maup

 8. ongezouten  21 juli

  en hoe lang is DBB nu een coöperatieve fairtrade bank in oprichting?

  Met de volgende zin is zoveel mis:
  “Rente is parasitair. Het veroorzaakt tekorten en crises, ook onze huidige. In plaats van rente geeft De Blije B Financieel, Ecologisch, Emotioneel en Sociaal rendement, op basis van natuurlijke groei. De Blije B investeert in lokale economieën en duurzame projecten, voor een gezonde en rechtvaardige samenleving. ”

  laten we er is op ingaan,
  het woord “rente” is vervangen door: Financieel, Ecologisch, Emotioneel en Sociaal rendement, op basis van natuurlijke groei. nog steeds rente dus en (volgens de schrijver) dus parasitair.
  rendement op natuurlijke groei? dat is zoiets als de appels van volgend jaar alvast alloceren? of die appels alvast opeten?
  in ieder geval iets weggeven wat er nog niet is.

  en wat houdt emotioneel en sociaal rendement precies in?

  lokale economieen hebben geen investeringen nodig die elders dan weer rendement opleveren. want dat zou een ongezonde en onrechtvaardige samenleving zijn, er wordt immers arbeid gestolen door mooi taalgebruik in de vorm van rendement.

 9. maup  20 juli

  Er gaat winst uitgekeerd worden aan
  mensen met aandelen van 100 je kan er zo veel kopen
  als je wil.

  “1.6. Wat leveren de aangekochte Eeuwigdurende Ledencertificaten van De Blije B mij op?

  Zodra De Blije B (DBB) als coöperatieve fairtrade gemeenschapsbank U.A. een EU-internetbankvergunning heeft, gaat zij aan de slag als spaar- en investeringsbank. DBB werkt niet met rente. We werken wel kostendekkend en met rendement. Het rendement wordt jaarlijks uitbetaald aan certificaathouders. Wij noemen dat rendement FEES, omdat het naast Financieel, ook Ecologisch, Emotioneel en Sociaal rendement geeft. Deze kernwaarden dragen de hogere doelen van DBB.”

  Maak er een publieke trust van die op basis van kostprijs
  werkt,met een opdracht,een stabiele munt.
  Waar ieder lid mede eigenaar word.

  Er staat nergens een balans van de UPF

  groet
  maup

 10. De Blije B  20 juli

  Hi Maup, kun je je aub nader toelichten omtrent het verdienmodel? Refereer je naar de 25/100 euro?

 11. maup  20 juli

  Jammer dat er weer een verdien model in zit
  die winst gaat uitkeren en er weer een aantal mensen
  bankiertje gaan spelen

VOLG MIJ
ZOEKEN