RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Veel mensen hebben het financieel heel zwaar. Het ene gat wordt met het andere gevuld, boetes stapelen zich op en de deurwaarder hijgt in hun nek. Een gezonde maaltijd hebben ze al in geen tijden meer gehad. Geen moment is zorgeloos. Nachten liggen ze te piekeren. “Heb ik morgen nog wel een dak boven mijn hoofd? “
Armoede en problemen met instanties; waar kun je terecht?
BLOG, 03/07/2015
Paperwork (021/365) Foto: Tim Pierce via Flickr CC BY 2.0
W
at is er gebeurd in Nederland? De tweedeling wordt steeds scherper. Goed opgeleid, een (vaste) baan, gezond, een stabiele relatie, een partner met een leuk inkomen: niks aan het handje. Af en toe schud je je hoofd over het domme kabinetsbeleid en over de toenemende inkomensongelijkheid, maar we leven nog steeds in een welvarend land waar het voor iedereen goed geregeld is, toch?
Grote groepen mensen verkommeren, maar het is niet zichtbaar. Het komt nauwelijks in het nieuws. Behalve bij programma’s als ‘Een dubbeltje op z’n kant’. Annemarie van Gaal komt je dan uitleggen dat je het helemaal verkeerd aanpakt. Als je je papieren goed ordent, overzicht over je inkomsten en uitgaven krijgt, hard werkt en verstandige keuzes maakt, hoef je niet in de schulden te belanden. En als je onverhoopt al betalingsproblemen hebt, is het mogelijk om ze te overwinnen. Je kunt, als je maar wilt.
Je schrikt van de verhalen
Lag het maar zo simpel. Als je even voorbij de reguliere media kijkt, kom je de verhalen tegen: In de schuldsanering; ik kan gewoon niet meer. Ik heb vanaf 2007 van het minste van het minste moeten rondkomen en nog steeds. Ik kom er nooit meer uit. Gezin voor de derde keer op straat gezet. Inmiddels ben ik gezakt naar nog maar €465,10 per maand en daar begin je niks meer mee. Overleven in bijstand en armoede. Je koopt niks, behalve voeding, en dit koop je goedkoop. Je vast 1 week per maand. Je gebruikt 1 maaltijd per dag. Je reist niet, je doet niet mee aan clubs, je gaat zeker niet op vakantie.
Mensen hebben recht op een betalingsregeling als ze een rekening niet kunnen voldoen, maar die krijgen ze vaak niet. Dan komt er meteen een boete bovenop, waardoor betalingsproblemen alleen maar groter worden. Ook wordt er heel snel met een deurwaarder gedreigd en de kosten daarvan worden dan verhaald. Het gevolg: nog meer roodstand.
Meestal is er sprake van een klein pechgeval waardoor de spiraal naar beneden begint
Meestal is er sprake van een klein pechgeval waardoor de spiraal naar beneden begint. Je hebt helemaal geen buffer, dus iets onbeduidends kan de trigger zijn. Een rekening of belastingaanslag die uit de lucht komt vallen, een kapotte koelkast, een gestolen fiets, een dwangsom, ziekte, een verkeersboete, declaraties die je opeens niet betaald krijgt, een verloren portemonnee, een administratieve fout, (een deel van) je uitkering wordt om de een of andere reden ingehouden.
De schuldsanering zou mensen moeten helpen, maar sommigen komen daardoor juist in nog grotere problemen. Dan worden mensen soms ook nog onder bewindvoering geplaatst. Dit betekent dat je helemaal geen zeggenschap meer hebt over je eigen financiële zaken. Een instantie heeft jouw lot in handen. Maar als er iets fout gaat, is dat wel weer jouw probleem.
Mensen in dit soort situaties staan bol van de stress. Geld voor normaal gezond eten is er meestal niet, laat staan voor aanvullende vitaminen en mineralen waar je vandaag de dag eigenlijk niet zonder kunt. Negen van de tien keer hebben ze naast financiële ook gezondheidsproblemen. Dan gaat je eigen risico eraan. Nog meer kosten. Soms helpen reguliere medicijnen niet, maar hebben mensen wel baat bij alternatieve oplossingen. Nog meer kosten.
Het kan snel gaan. Voor je het weet sta je op straat met je gezin, met je zieke partner. Geen haan die ernaar kraait, want een netwerk of een spreekbuis heb je meestal niet. Ik denk dat wij –goed opgeleide bofkonten met een baan– geen idee hebben van het leed wat zich afspeelt.
Wat kun je doen?
Wat kun je doen als je zelf in zo’n situatie zit? Wat kun je doen als je mensen kent, die je steeds dieper in de problemen ziet komen?
(Juridische) ondersteuning
Heb je onenigheid met de uitkeringsinstantie, kijk dan eens naar het artikel EHBO, Eerste Hulp van website De Lange Mars. De Lange Mars werkt samen met Legal2People, juristen gespecialiseerd in bijstandszaken. Een bezwaarschrift kun je zelf schrijven, maar je kunt er ook hulp bij vragen. Bijvoorbeeld bij het gespecialiseerde juridisch adviesbureau Bezwaar bij Gemeente.
Bij het Meldpunt misstanden uitkeringen op Facebook kun je je verhaal kwijt als je onjuist bent behandeld, in moeilijkheden bent gekomen door onterechte of onredelijke maatregelen m.b.t. je uitkering, of toeslagen. In deze FB groep worden verhalen verzameld over misstanden bij uitkeringen, toeslagen en werkplicht. Doel van de groep is het bieden van een luisterend oor, hulp door lotgenoten en praktische ondersteuning voor getroffenen. Daarnaast willen we de schrijnende praktijk en misstanden rond uitkeringen, toeslagen en tewerkstelling in Nederland, evenals het verzet daartegen, in kaart brengen en zichtbaar maken. Als je iets privé voor wilt leggen kun je één van de beheerders een persoonlijk bericht sturen.
Bemiddeling
Soms zijn zaken heel hoog opgelopen en is bemiddeling nodig. De politieke beweging Wil Nu kan bemiddelen en adviseren. Je kunt een email sturen naar info@wilnu.nu of gebruik maken van het contactformulier. In veel gevallen zal Wil Nu niet zelf kunnen helpen en moet worden doorverwezen. Maar Wil Nu kent de weg en werkt met veel organisaties samen.
Ook de protestgroep Break the System heeft onlangs succesvol bemiddeld bij een dreigende huisuitzetting: BTS bemiddelt succesvol bij huisuitzetting en uithuisplaatsing minderjarig kind. Ook is in samenwerking met Wil Nu hulp geboden aan een 91 jarige man zonder huis. Wil Nu wil op termijn Vliegende brigades gaan oprichten in diverse regio’s in het land zodat meer van dit soort (acute) hulp kan worden geboden aan mensen in nood. Wil je aan dit initiatief meewerken dan kun je je aanmelden bij Wil Nu.
Meer
Hebben jullie ook tips voor mensen in nood, stuur dan een mail naar info@welvaartvooriedereen.nl of plaats je reactie hieronder.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. ab  10 augustus

  Trouwens, ja ik had een buitenlandse werkgever waarvoor ik eerst woonachtig was in datzelfde land, waarbij we na een half jaar naar NL verhuisd zijn, dit was de wens van de familie en voor het werk zelf maakte dat niet uit. Het werk was wel zo dat familie niet mee naar het werkland kon verhuizen, aangezien ik in meerdere landen Europa voor een buitenlandse werkgever werd ingezet. En dat mijn vrouw het niet voor elkaar kreeg qua administratie, dat is nogal complex. Maar fouten van alle betrokkene partijen, en een te lang verhaal. Eindverantwoordelijke is altijd de schuldenaar zo blijkt! Welterusten Nederland, mijn ooit Vaderland.

 2. ab  10 augustus

  Ik kan een heel lang verhaal schrijven, maar de reden waarom mensen zo diep weg kunnen zakken net als ik is, geloofd hebben dat alles wel goed komt. Want je hebt toch een riant inkomen en bent opgegroeid in de jaren 80. Dus een hypotheek, geen probleem, een consumptief krediet eveneens geen probleem, ze smeten naar me met geld, maar voor mij was het een rationele beslissing. Ik verlaat de familie om de pegels te verdienen en laat ze goed achter, aangezien ik niet aanwezig kan zijn vanwege de pegels te verdienen. Dan het eerste probleem ziekte en 5 knieoperaties van mijn vrouw en heden ten dage mijn ex,(ik kom hierop terug). Inkomstenderving dus. Het tweede probleem, ik werd min of meer een expat terwijl mijn hart en familie in Nederland was, maar dit om de benodigde pegels te verdienen toch? Het derde probleem, omdat het buitenlands inkomen betreft en zelfs dat is een vraagstelling waarvoor je eerst belasting op Europees niveau moet studeren om een kleine kans van slagen te hebben, niet alleen je plichten correct te beoefenen maar zeker ook je rechten, aangezien een belastingdienst en overige instanties altijd anders kunnen beslissen en het zelf al helemaal niet weten als ze al de vraag stellen, “wat denkt U er zelf van” op het moment dat je om info vraagt. Ten vierde door alle administratieve rompslomp die thuis liep, waarbij instanties idd altijd in min of meer het recht staan, waarbij fouten zijn gemaakt en waarbij mijn vrouw niet het verstand had dit te kunnen oplossen(dit zonder verwijt) en dat je dan na 4 of ook 7 maand eindelijk thuis komt met een berg aan rekeningen en dat ze ten onrechte, kinderopvangtoeslag had gekregen over 2 jaar en dat ik de grootste moeite had dit uit te vinden, aangezien de belastingdienst heel moeilijk deed om te zeggen wat er nou precies open staat. Maar betaald in 1 klap door mij, om vervolgens weer met een ontsteking voor de 7e keer terug te gaan aan het werk. Vijfde probleem, veelvuldig ziek tijdens het werk maar doorwerken in combinatie met een steeds hogere werkdruk, verantwoording en een baas die psycho is en me er later uitgewerkt heeft door ziekte, psychose en angst en paniek stoornis, omdat ik al sinds jaren vroeg om een andere oplossing meer vrije tijd en minder loon, waar anderen collega’s dus ook gebruik van hebben gemaakt, maar zoals gezegd psycho is die. Zesde issue meeste vakantiedagen ziek thuis, bijna geen vakantie was ik gezond maar ziek met o.a. onstekingen waarbij ik 1 keer zelfs flauwgevallen ben en na behandeling het compliment kreeg dat dit het grootste abces was wat hij ooit heeft opengesneden, zonder verdoving zoals meestal. Probleem 7, huis gekocht op de top van de markt, dus duur laat maar zeggen, daarbij kost een hamburger in Olso 12 € en geen 6 zoals in NL. Terwijl dat onkostenvergoedingen in Nederland belastbaar blijken, zelfs als het in weze extraterritoriale onkosten zijn dan wel een 30% regeling dan wel een werkkostenregeling zouden kunnen betreffen maar die in het andere land belasingvrij zijn. Daarbij zijn de belastingzaken zeer complex en tevens, bijna niet te beschrijven met een pen of tekstverwerker. Grenswerker, Expat, 183 dagen regeling, gedetacheerd en whatever. Probleem 8 Door psychose angst en paniek niet meer in staat, maar wel beschikbaar weer voor werk nu na, zgn re-integratie, ontslag, daarbij internationaal gezien nog veel meer papierwerk en regels waarbij elk land zijn eigen kent en ook weer niet ivm aanvraag uitkeringen etc. Daarbij door ontslag na ziekte 1,5 jaar en schuldvraag, niet meer te doen en na ja ook nog ff de echtscheiding, die ik op 1500 km afstand had vanwege de pegels, weet je 3 jaar terug? Waardoor echtscheiding? Omdat een mens nou eenmaal een bepaalde mate aan geestelijke rek kent, overtrek die te lang en teveel en het is afgelopen. En ja daarbij je situatie, expat begint met sociale omgeving op de werkplek, dan wel stad weet je? Daar waar je de pegels moet verdienen. Grenswerker? Ik kon theoretisch bijna elk weekend naar huis, maar dat kost je dan 360€ of soms wat goedkoper omdat je qua werk niet weet of het kan en het risico dat je je ticket van 360€ weggooit etc etc etc etc etc. Ik zeg nog 1 ding, mensen, geld zolang uit 1€ 2 gemaakt word en het geen ruil- maar machtsmiddel is, dat is het ware probleem. En de krankzinnige regelgeving die daarbij komt, welke na 5 minuten weer kan veranderen en dat ook doet. Groen links heeft in elk geval in 1 ding gelijk, het doel moet voorop en niet het geld. Want te vaak zoeken we nu een goedkope oplossing vanwege het geld, of we kiezen geld, wat zoals omschreven duur is, omdat dat op 1 staat en wat sowieso voor geen meter werkt en daarmee, duur!!!! Erg duur………. Het doel en niet het geld dus!!

 3. Richard  8 juli

  Onze recht staat Zou voor iedereen moeten gelden. Ik weet uit eigen ervaring dat als je een goede jurist naar overhijds instanties stuurt dat er dan wel degelijk goede afspraken gemaakt kunen worden. Helaas is dit niet toe rijkend voor mensen. Omdat juristen gewoon te duur zijn. En dan heb je ook nog een bestuurs recht in Nederland dit is geen rechtssysteem want de overhijd is hier in bevoordeeld. Ook ben ik van menig dat straf onderzoeken niet door instanties moet worden gedaan zoal UWV CvB of gemeentes maar door het om. Deze instanties zijn namelijk niet onaf hankelijk. En helaas gaat de rechter vaak positief voor instanties oordelen. In Nederland kun je het beste gewoon asielzoeker zijn. Want dan staan de burgemeesters klaar voor een bed bad en brood voorziening terwijl eigen burgen ziek zijn van het eten van de voedselbank wat over de datum is.

 4. Caroll Hattie  7 juli

  Goed opgeleid, een baan… schrijver dezes lijkt ervan uit te gaan dat een goede opleiding je vrijwaart voor de ellende zoals hierboven staat uitgemeten. Dan moet toch maar eens wat uitgebreider worden gelezen in de FB pagina die wordt voorgesteld: Meldpunt misstanden uitkeringen, dat gespeld wordt met slecht 1x een hoofdletter om te voorkomen dat mensen op de vekeerde site terechtkomen, namelijk de site die de naam pikte maar niet de ziel. Lees dus vooral hier verder:
  https://www.facebook.com/groups/177207305762866/
  In de late jaren ’80 is er een hele generatie goed opgeleide oudere-jongeren teloor gegaan. Degenen namelijk die na een universitaire studie -vaak als tweede kans studenten, dus al wat ouder- net aan het werk geraakt waren en als eerste (last in, first out) ook weer werden ontslagen. Toen 10 jaar later de “markt” weer wat aantrok, was deze generatie al een verloren generatie, die net goed genoeg is geweest om de studieschuld af te betalen. Met dank aan de “bezuinigingen” destijds van “paars”, met name van de club die zgn. het onderwijs een hart toedraagt. Nee dus! Wees gewaarschuwd, goed opgeleide jeugd anno nu. De werkloosheid die straks voor jullie wordt gecreëerd, brengt jullie niet alleen in armoede, zoals ons, maar laat jullie ook de torenhoge schulden waar jullie toe verleid zijn. ik wens jullie sterkte!

 5. Ook bij St. M-projecten kan je terecht voor al je schulden en de problemen rondom je schulden of regelingen met deurwaarders. Laagdrempelig, geen voorwaarden, direct intake en dagelijks opzegbaar. Aanmelden: mprojecten@gmail.com! Intake(gratis) binnen 1 week. Vaak
  Zelfs nog dezelfde week. Bij ons of thuis!

 6. Hans  6 juli

  Ga met zijn allen voor een basisinkomen, lost veel problemen op en is vorm van welvaart voor iedereen

 7. Em  6 juli

  Leuk artikeltje over hoe armoede niet uit de wereld verdwijnt met slechts nood ledigende acties en prima dat de auteur wijst op Meldpunt Misstanden Uitkeringen.

  Jammer dat de auteur BTS (Break The System) als lichtend voorbeeld aanhaalt. Een nogal rechts reactionaire club, nationalistisch en niet bepaald een club die voor welvaart voor iedereen staat. Zie o.a. https://gevaarvanrood.wordpress.com/2015/01/06/break-the-system-een-reactionair-kleinburgerlijk-protest/

  Ook de ploeg Wil.Nu ( http://www.Wil.nu ) is bedenkelijk. Bij het lezen van de zogenaamde kernpunten van rechts riekend Wil Nu rijzen de haren je ten berge , zogezegd! Hieruit o.a.:

  7. Er dient een eind te komen aan de gedoogcultuur. Handhaven, en wanneer dit onmogelijk is, regels afschaffen! Religie die oproepen tot haat moet worden verboden op straffen van hechtenis of uitzetten van de haatzaaiers. ISIS verheerlijking staat gelijk met hoog en landverraad. De gehele grondwet zal moeten worden herschreven met het respecteren van Mensenrechten.

  16. Burgers komend van buiten ons land hebben alleen recht op een uitkering wanneer ze de Nederlandse taal machtig zijn en een opleiding met goed gevolg hebben doorlopen om aan de samenleving een bijdrage te kunnen leveren, dit geldt ook voor het stemrecht.

  17. Nieuwe burgers met meer dan de Nederlandse cultuur een op eigen kosten goed gefaciliteerd traject bieden om zich in de maatschappij te bekwamen voor de hoofdgebieden van sociale en politieke interactie. Wie hier voor slaagt kan aanspraak maken op een volwaardig Nederlander staatsburgerschap mits maar een Paspoort als standaard wordt erkend.

  NB Ik weet niet of de auteur zich al heeft verdiept in genoemde organisaties…

 8. Eline  6 juli

  Bieden hulp bij vastlopen in het systeem, vooral mensen in armoede situatie,s bv; geen eten/geld hebben.

  Tevens via deze groep, verstrekken wij Noodpakketten aan eten. In de praktijk duurt het te lang (weken) voordat er noodfonds of voedselbank is aangevraagd, of deze hebben wachtlijsten.

  https://www.facebook.com/pages/Miranda-Eline-Voedselpakketten-Zwolle/810129449026409

  Eline.

 9. Pietje Puk  5 juli

  Bij elke maatregel o.i.d. altijd bezwaar aantekenen en niet vergeten altijd een klacht in te dienen over de robot in kwestie

VOLG MIJ
ZOEKEN