RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Kanteldenken, de grote transitie, een menselijke economie: we zijn op weg naar een hele nieuwe tijd. Het kapitalisme loopt op zijn laatste benen. De deel- en P2P-economie zullen het langzamerhand gaan overnemen. Een spiksplinternieuw geldsysteem zal daarin een belangrijke katalysator zijn. Van concurreren naar samenwerken. Eindelijk kunnen we gaan doen waar ons hart ligt.
Vlinders zijn vrij om te vliegen
BLOG, 08/04/2015
Atalanta op Eupatorium     Foto: Vlinderplanten Wolfheze
W
elvaart voor Iedereen blikt graag vooruit. Dromen hoort erbij. Maar wat is er nodig voordat een betere wereld werkelijkheid wordt? We hoeven ons niet uit alle macht te verzetten tegen de bestaande orde. Door te werken aan nieuwe initiatieven, wordt het huidige systeem ondermijnd. Het zal onder z’n eigen gewicht vanzelf bezwijken. De Amerikaanse uitvinder en ontwerper Richard Buckminster Fuller (1895-1983) heeft gezegd: "Je kunt de bestaande realiteit niet veranderen door ertegen te vechten. Om iets te veranderen moet je een nieuw model bouwen dat het bestaande systeem overbodig maakt".
WvI, “We zijn het zat!” Hoe kun je je verzetten?
Bekijkenpingback
Dit proces lijkt op een metamorfose, van een rups die in een vlinder verandert. Aan de buitenkant zie je lange tijd vrijwel niets, maar inwendig in het lichaam van de rups is de omvorming naar iets totaal nieuws al aan de gang. Een vraatzuchtige rups, die maar geen genoeg kan krijgen van verse, malse, groene blaadjes, wordt een ogenschijnlijk levenloze cocon en wordt dan opeens een prachtige vlinder.
Deze transformatie vindt niet alleen in de uiterlijke wereld plaats. Eerst en vooral is het een metamorfose van ons innerlijk. Een spirituele evolutie. Een boek dat daarbij behulpzaam kan zijn is Butterflies are Free to Fly: A New and Radical Approach to Spiritual Evolution. Vlinders zijn vrij om te vliegen: een nieuwe en radicale benadering van de spirituele evolutie.
Het mooie van dit boek is, dat het niet alleen maar over spiritualiteit gaat. Het is niet zomaar een vaag en zweverig ‘new age’ verhaal, maar het zoekt aansluiting bij wetenschapelijke inzichten in de kwantumfysica en hersenonderzoek.
In de bioscoop
Stephen Davis, de schrijver, begint zijn boek met het verhaal van Plato’s grot. Hij heeft er een moderne draai aan gegeven. Je zit vastgebonden op je stoel in een bioscoop naar 3D films te kijken. Mooie films, grappige films en ook hele saaie films. Maar de laatste tijd steeds vaker: gruwelijke films vol narigheid en onrechtvaardigheid. Armoede, ellende, uitzichtloosheid. Je wordt persoonlijk geraakt. Je hebt het gevoel met je rug tegen de muur te staan. Eerst ben je uit het veld geslagen, maar dan word je steeds bozer en bozer.
Opeens ben je het zo verschrikkelijk zat dat je je uit alle macht verzet en NEE, NEE, NEE roept. Je bent furieus en je rukt hard aan de kettingen om je armen en benen. Dan blijkt dat ze helemaal niet goed vastzaten. Je kunt je zo loswurmen en je springt uit je stoel.
De verrassing is groot. Je vertelt het aan je vrienden naast je: Luister, de boeien hebben geen sloten. Al die tijd hebben we zomaar aangenomen, dat we gevangenen waren, zoals een hond die niet over een denkbeeldige grens heen durft te gaan. Maar we hoeven niet langer te blijven zitten om naar de films te kijken. Je verwacht een enthousiaste reactie, maar alles wat je hoort is ssst.
Opstaan en gaan
De angst om op te staan is groot; de gedachte om weg te lopen druist in tegen alles wat je geleerd is. Maar toch overheerst de drang om te gaan. Misschien is het nieuwsgierigheid, misschien boosheid, misschien verdraag je niet langer wat je voelt, maar je denkt: "weg met die angst". Je staat op en loopt weg… en er gebeurt niets. Er gaan geen sirenes loeien; er komt niemand om je weer in je stoel te dwingen. Misschien is er wel niets om bang voor te zijn?
Je besluit verder te lopen. Terwijl je de rij langsgaat naar het gangpad, kijkt iedereen je verbijsterd aan en sommigen laten hun afkeuring duidelijk merken. Sommigen zeggen dat je weer moet gaan zitten. Het is duidelijk dat velen je voor gek verklaren.
Vrij
Opstaan en de films de rug toekeren, zijn de eerste stappen op weg naar vrijheid. Naar een nieuw leven. Van rups naar vlinder. Maar het is geen gemakkelijke metamorfose. Daar komt heel wat voor kijken. Als je het boek Butterflies are Free to Fly leest, kom je uiteindelijk tot een schokkende ontdekking. De films waar ik me zo kwaad om maakte en waar ik me met alle macht tegen verzette zijn helemaal niet echt. Ze zijn een hologram.
Dat dat niet zomaar een verzinsel is, laat de kwantumfysica zien. Inmiddels is de wetenschap zo ver gevorderd dat aangetoond is dat tijd en ruimte niet bestaan, dat materie niet iets ‘vasts’ is en dat de ‘werkelijkheid’ in feite een projectie is. Ons leven lijkt nog het meeste op een videogame. Spannend en meeslepend, maar niet 'echt'. Net als de vrijgelaten gevangene uit Plato’s grot erachter komt dat de schaduwen die hij zijn hele leven gezien had niet de realiteit zijn, ontdek je dat ook wij al die tijd naar een schijnwerkelijkheid hebben zitten kijken.
Stephen Davis legt het allemaal uit in zijn boek en in zijn workshops. Hij laat de natuurkundigen zelf aan het woord, zodat je de informatie uit de eerste hand krijgt. Je moet er even wat tijd in steken om alle informatie te lezen, te bekijken en tot je door te laten dringen. Maar daar krijg je ook wat voor terug! Niet langer hoef je je slachtoffer te voelen van wat er om je heen gebeurt. Je leert je vrijheid kennen. Een vrijheid die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden.
Wordt vervolgd
Lees alle artikelen over Butterflies are free to fly op WvI
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN