RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Kopen en verkopen voor Dam. In Rotterdam begint het een normale zaak te worden. De Dam - de alternatieve munt - laat zien dat geld ook anders kan. Bijna 300 ondernemers zijn bij het netwerk aangesloten en ongeveer 50 particulieren. De omzet in Dam groeit iedere maand.
De Dam. Hoe organiseer je een eigen munt?
NIEUWS, 03/01/2015
Oprichters vd Dam, staand vlnr. Andreas van Rooijen, Christine Gardner, Hermann Matieschek, Cas Bouhof, Arie Smitskamp. Zittend vlnr. Harry te Riele, Bob Bennink
H
et is mogelijk om wijn, gebak, boerenstreekproducten en cadeauartikelen in Dam af te rekenen. Je kunt al ontbijten, lunchen of koffie drinken voor Dam. Financieel, juridisch en ICT-advies het kan allemaal in Dam. Een schoonheidsbehandeling, coaching, kunst leasen of kopen, een vergaderruimte of een werkplek huren? Dam.
Steeds meer ondernemers gaan om. Een renteloos krediet, een mooi netwerk van gelijkgestemden (met gratis advertentiemogelijkheden) voor meer omzet, en bouwen aan de lokale welvaart: dat wil toch iedereen? Een motivatie die je ook steeds vaker hoort: onafhankelijker willen zijn van de banken. Want het vertrouwen in die sector is de afgelopen jaren niet zonder reden drastisch geslonken. De banken hebben er een potje van gemaakt.
Verdienmodel
Hoe organiseer je zo’n eigen munt? Daar komt een hoop bij kijken. Hoe zorg je dat het Dam-project succesvol is en blijft? Hoe manage je het groeiproces? Ik had een gesprek met Harry te Riele, initiator van de Dam en hij legde de aanpak uit.
De Dam werkt volledig met vrijwilligers. Daar zit een gedachte achter: economische experimenten kun je het beste ‘lean and mean’ houden. Dan is er geen financiële druk en het risico blijft klein. Je kunt op deze manier zelfstandig opereren. Als je gaat voor subsidies en/of externe financiers krijgen gulle gevers misschien al snel een grote vinger in de pap. Financiers eisen rendement, subsidieverstrekkers stellen ook zo hun voorwaarden. Door met onbetaalde krachten te werken blijf je onafhankelijk en kun je de instapkosten voor de deelnemers ultralaag houden.
Toen de initiators in hun omgeving bekend maakten dat ze Dam wilden gaan opzetten, werd hun vaak gevraagd wat het verdienmodel was? “Verdienmodel?” is de reactie. “Sommige dingen zijn zo belangrijk, die moeten gewoon gebeuren.” Aan winst maken wordt helemaal niet gedacht.
“Sommige dingen zijn zo belangrijk, die moeten gewoon gebeuren.”
De oprichters hebben een ideaal: wat er mis is weten we wel, we willen er nu iets aan doen. De impact is misschien nog bescheiden, maar het is onze bijdrage ten dienste van de samenleving als geheel. De zes personen die de Dam oprichtten, hebben - naast alle tijd die ze erin steken - allemaal een renteloze lening gestort van 500 euro. Daarmee kon de eerste periode doorgekomen worden.
De Dam draait momenteel voor 4.000 euro per jaar. De voornaamste kosten zijn de verzekering voor de bestuursleden en (secured) hosting op twee servers: één voor banking en één voor het mailverkeer. Op termijn als het netwerk groter wordt, zullen de inkomsten voor Dam toenemen. Deelnemers die in de plus staan, dragen iedere maand 1% van hun saldo af en met elke transactie verdient de organisatie 0,07 Dam. Ook zijn er donaties van mensen die het project een warm hart toedragen.
Plezier
Mensen houden het alleen vol om iets voor niks te doen, als ze het echt leuk vinden. Dus daar wordt op gelet: plezier is de grootste motivator. De Damorganisatie bestaat momenteel uit een kerngroep van plm. 11 personen die de koers uitzetten. Rondom het kernteam staat nog een groep van plm. 20 personen die allerlei bijkomende taken verrichten. De kerngroepleden hebben zich gecommitteerd om 1 dag per week voor Dam te werken.
Plezier is de grootste motivator
Die kerngroep van Dam is relatief groot omdat het belangrijk is dat het werk verdeeld wordt. Niemand is overal goed in. In het kernteam zijn veel verschillende competenties aanwezig: een marketing deskundige, iemand voor de pr en de communicatie, iemand voor de ICT, een bankier, een jurist, etc. Ook kun je met een grotere groep elkaar opvangen als het tegen zit. Iedereen heeft weleens een periode dat het privé of zakelijk druk is. Het is fijn als een ander lid jouw taken even over kan nemen. Als je het bij Dam even niet ziet zitten, helpt een mede-Dammer je uit de put.
Als je met een smallere basis werkt, bijvoorbeeld zo’n parallel geldsysteem aanstuurt met één of twee personen, kan het project stuklopen, omdat een organisator met een burn-out op de bank terecht komt en er niemand is om hem of haar te vervangen.
Verder moet er soms ineens iets heel snel gebeuren. De pers belt bijvoorbeeld: kunnen we vanmiddag komen filmen? of: kan er vanavond iemand te gast zijn in dit of dat programma? Snel gaat er dan een whatsappje rond in de kerngroep en er is altijd wel iemand in de gelegenheid om het op te pakken.
Je krijgt voor je Damwerk weliswaar niet betaald, maar je verdient er wel wat anders mee: de Dam activiteiten stralen op je af. Mensen vinden het interessant dat je je voor de Dam inzet: het helpt je aan lokale inbedding, aan naamsbekendheid en daarmee soms aan nieuwe opdrachten.
Zwermen
Op dit moment loopt de Dam zo goed dat mensen zich spontaan aanmelden om te helpen. Omdat de organisatie groter wordt, is daar een organisatievorm voor bedacht: zwermen, een soort ‘zelfsturende teams’. Dat resulteert in een decentrale, niet hiërarchische organisatiestructuur.
Een zwerm pakt een thema of onderwerp naar eigen keuze. Iemand neemt de ‘lead’ met een klein groepje mensen waar hij of zij graag mee samenwerkt. De zwerm werkt zelfstandig een idee uit en gaat al discussiërend aan de gang. De rest van het Dam team steunt met hand- en spandiensten. De kerngroep Dam (inclusief stichtingsbestuursleden) spart met de initiatiefnemers, waakt voor al te grote ontsporingen en helpt met kaders, kennis en lol.
Op dit moment zijn er zwermen actief voor verschillende branches: voor de kunstensector, voor energie, voor voeding. Ze werken plannen uit hoe je ondernemers in die sectoren gaat benaderen. Hoe kun je ze geïnteresseerd krijgen in Dam? Eén keer langs gaan is niet genoeg. De Damvrijwilligers denken met bedrijven mee: wat moet er gebeuren wil je een rekening bij ons openen? Welke andere ondernemers zou je in het netwerk willen zien voordat je je aansluit?
De Dam denkt ook aan uitbreiding. Het gebied Schiedam/Delft/Den Haag ligt in het vizier. Dit zou een logisch vervolg zijn. Op dit moment wordt een zwerm gevormd die de plannen voor deze regio zal gaan uitwerken.
Meedoen
Als je interesse hebt in Dam kun je overwegen een rekening te openen. Deze mogelijkheid staat voor iedereen open, ook als je niet in Rotterdam woont. Als je mee wilt werken aan de organisatie en/of in je eigen regio aan de slag wilt met dit concept kun je contact opnemen. Als je dezelfde monetaire keuzes maakt als Dam, staat het kernteam voor je klaar. De e-mailadressen en telefoonnummers staan op de website.
Ook ben je welkom op een Dam event. Op Rotter-dam worden ze aangekondigd. Dam-evenementen zijn niet alleen gezellig, je kunt er ook je vragen kwijt en een groot aantal Dam'mers ontmoeten, waardoor je geïnspireerd raakt en vast zin krijgt om je aan te sluiten.
De Dam: een prachtig project dat uitbreiding/navolging verdient. Wellicht tot ziens bij Dam.
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een gesprek met Harry te Riele, initiator van de Dam.
Meer
Op de website van de Dam kun je veel informatie vinden. Kijk vooral ook naar het filmpje op de homepage. Daarin vertellen ondernemers waarom zij meedoen met de Dam.
In dit filmpje Dam: alternatieve munt voor Rotterdamse ondernemingen - waarom? maak je kennis met de oprichters van de Dam. Je ziet hoe het Dam-team is samengesteld en hoe ze te werk gaat.
Hier kun je artikelen lezen die over de Dam zijn verschenen in de media.
Op de website van Martijn Jeroen van der Linden is de jaarrekening van de Dam in te zien. Je kunt erin lezen hoe professioneel deze munt wordt gerund.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. harry te riele  12 januari

  Hoi Lloyd, hier Harry van Stichting Dam. Terechte opmerkingen. Je hebt gelijk: als er in de euro-ruimte genoeg geld is voor ieder en ieder kan zijn/haar lening én de rente terugbetalen, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Dan hoeft er niet zonodig een aanvullend systeem naast gezet te worden. Bijna al het eurogeld wordt nu door een kleine groep commerciële ondernemingen in omloop gebracht. Hun rente-eisen vragen de economie doorlopend te blijven groeien. Daar zou de komende twintig jaar wel eens een probleem kunnen ontstaan. Voorts wordt verreweg het meeste geld nu gebruikt niet om te investeren in economisch en maatschappelijk nodige projecten, maar in financial engineering (speculatie op uiteenlopende koerswisselingen en verdedigingen daartegen). Er is geld zat, maar het wordt merendeels niet gebruikt waar het in de leerboekjes voor bedoeld is: het aan de praat brengen en houden van een samenleving waar grote herontwikkelvragen spelen momenteel. Tot slot mag je verwachten dat we net als dat momenteel gebeurt in de domeinen energie, zorg, landbouw, ook geld de komende decennia op diversiteit gaat koersen. dat is althans mijn boodschap- naar de financiële wereld en instanties daarbinnen. Simpelweg omdat 1) het ene hoofdsysteem dat we nu hebben zijn werk niet goed doet en de samenleving daardoor te kwetsbaar is geworden, en 2) het vrij eenvoudig en goedkoop is een eigen onderling verrekensysteem overeind te zetten met veel lagere risico’s zoals Dam. Ik vertrouw de euroruimte eerlijk gezegd niet zoals jij dat lijkt te doen. Als Nederland nóg een keer zo’n bankenred-operatie had moeten uitvoeren had onze schatkist dat niet kunnen dragen. De risico’s die ontstaan door routines in de wereldmunten dollar, euro en yen zijn te groot momenteel; de schulden niet te overzien. Anders dan bij de wereldmunten blijft bij wederzijdse kredietsystemen zoals Dam de som van alle rekeninghouders nul, op elk moment. De software is in anderhalf jaar dat we nu draaien betrouwbaarder geweest dan van de systeembanken (maar goed, we zijn nog niet echt massaal onderhanden genomen door hi-level hackers, al zijn we wel kleinere pogingen). Dus ja, euro’s zijn fijn als je ze hebt, maar veel ondernemers in Rotterdam hebben ze niet omdat ze niet gebruikt worden zoals het hoort. Daar willen wij een tweede systeem tegenaan zetten. Je kredietwaardigheid wordt bij ons vergelijkbaar beoordeeld als bij mainstream banken, met als uitzondering dat met een kvk-nummer direct naar min-500 mag gaan zonder vragen van ons. Zo kun je direct je bedrijf versterken met site-redesign, businesskaartjes of marketingadvies. Blijf je vervolgens eeuwig op die min-500 zitten, dan kunnen we je juridisch dwingen je tekort aan te vullen in euro’s. je schuld heb je overigens niet aan ene centrale of commerciële bank, maar aan alle andere Damrekeninghouders. Dit P2P schuldsysteem werkt tot nu toe vrijwel vlekkeloos.
  Zoiets als antwoord?
  Veel groet,
  Harry te Riele,
  voorzitter Dam, Rotterdam
  0655180946

 2. Lloyd Nicholas  4 januari

  We vinden de banken dan wel dubieus maar we houden toch het meest van hun geld. Gewoon omdat je er meer mee kunt. En hoeveel vertrouwen verdient een organisatie die zelf alternatief geld uitgeeft? Wil je mij je huis verkopen voor Dam(men)? En wie bepaalt of ik kredietwaardig ben?

 3. Harry te Riele  3 januari

  Hoi Mia, fijn artikel, dank. Mooi ook dat je zelf een Dam-rekening opent bij ons. Ook anderen uit Den Haag en omstreken zijn zoals je al schrijft welkom! Groet en veel succes met je blog. Harry te Riele, Team Dam.

VOLG MIJ
ZOEKEN