RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Uit het rapport Vacatures in 2011 van het UWV blijkt dat steeds minder mensen een vast contract wordt aangeboden. Werkgevers kiezen ervoor om werknemers een tijdelijk contract te geven, bijvoorbeeld van een jaar. Het aantal werknemers dat een vaste aanstelling kreeg, is in 2011 gedaald met maar liefst 97%.
De vaste baan gaat verdwijnen
UITGELICHT, 20/12/2014
Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV
Foto: Robin van Lonkhuijsen, via Eerlijke Foto
I
n 2011 kregen slechts 2.000 werknemers een vast contract. In 2010 waren dit er nog 83.000.
Vacatures in Nederland 2011, UWV, p. 9
Bekijkenpingback
Ik heb gezocht naar recentere cijfers, maar in een vergelijkbaar rapport van het UWV over 2013 wordt de kwestie ‘Verschuiving van vaste contracten naar tijdelijke contracten’ niet eens meer onderzocht. Daar worden de contracten ‘Vast of tijdelijk met uitzicht op vast’ voor het gemak maar op één hoop gegooid.
Vacatures in Nederland 2013, De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld, UWV
Bekijkenpingback
Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van uitzendbureau Randstad zegt het onomwonden: Het vaste contract gaat verdwijnen. In 2030 zijn er geen vaste contracten meer en dan is de CAO ook verdwenen.
NU, Vaste contracten en CAO's verdwenen in 2030 25/8/11
Bekijkenpingback
Vaak wordt wel beloofd dat een tijdelijke contract op den duur zal worden omgezet in een vaste aanstelling: ‘uitzicht op vast’ wordt dat genoemd. Maar zo’n belofte geeft geen zekerheid. Zelfs al heeft de werknemer goed gepresteerd en moet het werk nog steeds gedaan worden, kan hij als de contractduur verlopen is, zonder opgaaf van redenen op straat gezet worden. Dit gebeurt in toenemende mate. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maakte onlangs bekend dat in plaats van verlenging, bedrijven steeds vaker kiezen voor een nieuwe werknemer.
Joop, Vaste baan is verleden tijd 7/3/12
Bekijkenpingback
Waarom verdwijnen er zo veel vaste banen?
Is het een natuurwet dat er zoveel vaste banen verdwijnen? Is het overmacht, is daar niks aan te doen? Annabelle Schouten van Ons Fundament en auteur van het boek Hoe zit het nu echt? De ware aard van het kapitalisme, heeft wel een antwoord:
Dat zo veel vaste banen verdwijnen, heeft alles te maken met het feit dat de bazen van grote bedrijven en multinationals continu streven naar maximale winst. Zij willen een arbeidsmarkt waarin ze mensen op de werkvloer maximaal tegen elkaar kunnen laten concurreren. Een Europese arbeidsmarkt. Een plek waar mensen alle soorten werk moeten accepteren, ook als dat betekent dat ze moeten verhuizen of zelfs moeten emigreren.
Annabelle Schouten, Waarom verdwijnen er zoveel vaste banen? 15/4/14
Bekijkenpingback
Politiek en vakbond werken samen in het zogenaamde poldermodel. De logica van de werkgevers wordt omarmd. Men legt zich neer bij de groeiende baanloosheid en de bestaansonzekerheid, armoede en stress die hieruit voortkomen. Politici en vakbonden staan erbij en kijken ernaar, wanneer multinationals een slagveld aanrichten.
Wat is er aan te doen?
Het initiatief om terug te vechten tegen de macht van het grootbedrijf, moet van de werkvloer zelf komen. Hoe moeilijk dat ook is, het blijkt wel mogelijk te zijn. Een voorbeeld zijn de medewerkers van de Unilever-theezakjesfabriek Fralib in Frankrijk. Vier jaar geleden dreigde Unilever de theefabriek Fralib in het Franse plaatsje Gémenos te sluiten en de productie naar Polen te verplaatsen. De werknemers pikten dit niet. Ze bezetten het bedrijf. Door heel veel inzet en doorzettingsvermogen en met hulp van de vakbond en de gemeente is het hen gelukt Unilever op de knieën te krijgen.
De werknemers van Fralib hebben de controle over de productie van Unilever over weten te nemen. Met hun eigen coöperatie SCOP T.I. zetten ze het theebedrijf voort en bewijzen ze dat werknemersbestuur mogelijk is.
Annabelle Schouten, Dankzij collectieve aanpak hebben we Unilever laten buigen 6/10/14
Bekijkenpingback
Meer
Over de veranderingen op de arbeidsmarkt:
Winst staat bovenaan, werknemers zijn de klos
Over het initiatief van de werknemers van Fralib:
Werknemers theefabriek Fralib runnen het bedrijf nu zelf
Over het boek Hoe zit het nu echt? De ware aard van het kapitalisme van Annabelle Schouten:
Boekpresentatie ‘Hoe zit het nu echt? De ware aard van het kapitalisme’
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Michael  23 december

  Daarom is het tijd voor het nieuwe werken. Zelf de touwtjes in handen hebben en zelf je levensstijl bepalen. Dit is echt mogelijk. Meer vrije rijd en financieel onafhankelijk. Ik wil best laten zien hoe het nieuwe werken in zijn werk gaat dan stuur me een mailtje naar michael@carriere-move.nl.

 2. sherlizz  22 december

  Geef de werkgevers vrij spel (en daar zorgt Den Haag wel voor) .
  Maak van werknemers pionnetjes die je 0-uren contracten aanbiedt en die je naar believen van het schaakbord kan tikken.
  De verontmenselijking v/d maatschappij. 
  Zielloze barbaren hebben de leiding.
  Dat mensen daardoor continu in stress leven en niks te makken hebben, so what. 
  Als de winsten maar blijven stijgen.
  Weer een voorbeeld hoe onze hoogopgeleide goedverdienende Haagse beleidsmakers UITSLUITEND beleid maken voor ANDERE hoogopgeleide goedverdienenden.
  En iedereen maar slikken en stikken.

 3. Elis  22 december

  Het wordt de werkgevers te makkelijk gemaakt. Nu veel gekwalificeerde mensen in de bijstand zitten, kunnen werkgevers deze mensen aannemen tegen een super laag salaris. Gelijk aan bijstandsniveau !!! Omdat mensen in de bijstand niet mogen weigeren, omdat anders hun uitkering gestopt wordt, hebben de werkgevers macht. Daarnaast heeft de bijstand ” flextentie” in het leven geroepen. Een soort uitzendbureau die mensen vanuit de bijstand tijdelijk plaatsen tegen het geweldige uurloon van netto 1,50. U leest het goed !! 1,50 per uur !! En dan heb ik het nog niet over de reiskosten die je naar alle waarschijnlijkheid zelf moet betalen. Het is om te huilen, maar werkgevers hebben op dit moment het monopolie en staat het je niet aan? Dan voor jou 1000000 anderen.

 4. Suuz Polman BE  22 december

  “De oorzaak van de oorzaak, daar gaat het om.” Dat de werkgever ‘slim kiest’, de banken, de overheden, maar ook dat de burger slimme economische keuzen maakt, het is allemaal aan het systeem toe te schrijven was mijn ontdekking. Wil je zaken wezenlijk veranderen – en geen kortetermijn-oplossing – dan moeten ‘we’ het economisch systeem aanpassen. En dat kan, er bestaan uitgewerkte voorstellen.

 5. jhon  20 december

  Oud nieuws “toekomstshock” pub 1970 Alvin Toffler

 6. Jan Willem Berendijk  20 december

  Het alternatief zou zijn het onvoorwaardelijke gratis BASIC-INCOME,voor iedere individuele burger vanaf een bepaalde leeftijd, tot aan zijn dood,rechten en sociale houvast worden in ijltempo afgebouwd,eenzijdig krijgen de werkgevers steeds meer rechten,en de burger steeds minder,om een rampzalige maatschappij te voorkomen,ook door de moderne technologie en robottisering komt er steeds minder werk,en door het basis-inkomen dat hoog genoeg is dek je de sociale afstorting af.

VOLG MIJ
ZOEKEN