Gerechtelijke documenten die onlangs door Amnesty International zijn onthuld, tonen aan dat Shell herhaaldelijk valse beweringen heeft gedaan over de grootte en de impact van de olieramp in Nigeria in een poging om de vergoedingen te minimaliseren. De documenten laten ook zien dat Shell al jaren weet dat de pijpleidingen in de Niger Delta oud en defect zijn.
Shell loog over omvang en oorzaak olielekkages Nigeria
NIEUWS, 22/11/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
H
et bewijs dat Shell de olielekkages in Nigeria te laag heeft ingeschat kwam naar voren tijdens een rechtszaak tegen Shell in Groot-Brittannië.
Het proces was aangespannen door 15 duizend mensen waarvan de leefomgeving werd verwoest.
De oliewinningspraktijken van Shell hebben een enorme olievervuiling in het gebied veroorzaakt. Door de milieuschade kunnen boeren en vissers die daar wonen niet meer in hun levensonderhoud voorzien: de akkers zitten vol oliedrab, de vissen zijn dood en het drinkwater is vervuild.
De akkers zitten vol oliedrab, de vissen zijn dood en het drinkwater is vervuild
“Amnesty is ervan overtuigd dat Shell wist dat de data niet klopten. Als Shell het niet wist, dan is het bedrijf op een schandalige wijze nalatig geweest. We hebben hen herhaaldelijk bewijs aangereikt dat ze de grootte van de lekkages volledig onderschatten”, zegt Audrey Gaughran, hoofd Global Issues bij Amnesty International. “Shell heeft geweigerd het gesprek met ons aan te gaan en nu wordt het bedrijf door een Britse rechtbank gedwongen om openheid van zaken te geven.”Het onderzoeksrapport van Shell naar aanleiding van de eerste olielekkage in de Nigerdelta beweert dat er slechts 1.640 vaten olie zijn gelekt, maar gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek van Accufacts Inc. heeft Amnesty berekend dat het totaal aantal gelekte vaten boven de honderdduizend uitkomt. Shell bleef dit steeds ontkennen.
In de juridische stukken geeft Shell echter toe dat het lage cijfer niet klopt, zowel in dit geval als bij een tweede grote olielekkage in 2008 in hetzelfde gebied. Hiermee komen volgens Amnesty Shell’s beoordelingen van honderden andere lekkages in Nigeria in een klap op losse schroeven te staan. Alle onderzoeken naar lekkages worden namelijk op dezelfde manier uitgevoerd.
Achterstallig onderhoud
Uit de juridische stukken blijkt ook voor het eerst dat Shell al jaren weet dat haar oliepijpleidingen in zeer slechte staat zijn en leiden tot lekkages.
“Het is schandalig dat Shell de overgrote meerderheid van de lekkages wijt aan sabbotagepraktijken, terwijl het bedrijf heel goed weet in welke slechte staat haar pijpleidingen zijn”, aldus Audrey Gaughran.
Shell bleef gewoon olie door de verroeste leidingen pompen
Shell werd al in 2002 door een commissie van Shell Nigeria en Shell Global Solutions gewaarschuwd over de pijpleiding door Goi en Bodo in Nigeria: die had zijn levensduur overschreden en moest vervangen worden wegens ‘major risk and hazard’. Shell verzuimde dit en pleegde verder geen onderhoud. Shell hield nagenoeg geen toezicht op de pijpleiding. Wel bleef het bedrijf gewoon olie door de verroeste leidingen pompen. In de jaren daarna ontstonden diverse lekkages in het gebied, waarbij duizenden liters olie het milieu in lekten.In Nederland loopt ook een rechtzaak van Nigeriaanse boeren en vissers in samenwerking met Milieudefensie tegen Shell, over lekkages aan de pijpleidingen in Nigeria.
De advocaat van Milieudefensie heeft een deel van de stukken die via de Engelse rechter naar boven zijn gekomen inmiddels ter beschikking gesteld aan het Gerechtshof in Den Haag. Dat houdt op 12 maart volgend jaar haar eerste zitting in het hoger beroep dat Milieudefensie en de Nigeriaanse bewoners hebben aangespannen tegen het vonnis van de Haagse rechter uit 2013.
Hopelijk komt er met deze juridische documenten dan nu eindelijk een heel klein beetje gerechtigheid voor de bewoners van de Niger Delta.
Bronnen: Down to Earth Magazine
Shell verspreidde bewust onjuiste informatie over olielekkages Nigeria
“Shell loog tegen Nederlandse rechter over olievervuiling Nigeria”
Shell verspreidde bewust onjuiste informatie over olielekkages Nigeria
“Shell loog tegen Nederlandse rechter over olievervuiling Nigeria”
Gerelateerd artikel op WvI:
Shell verkoopt z’n ravage in Nigeria
Shell verkoopt z’n ravage in Nigeria
Schrijf een reactie